Fasola jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Środkowej oraz Południowej, gdzie uprawia się ją od ponad 700 lat. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na przymrozki, obfite opady deszczu oraz zacienienie.
Wyróżnia się wiele gatunków fasoli, ale ich wartość odżywcza jest do siebie zbliżona. Gatunki różnią się zawartością składników mineralnych oraz wartością energetyczną.
Zalecenia
Fasola jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej, gdyż obfituje w składniki mineralne takie jak: potas, mangan, żelazo, magnez oraz cynk. Dostarcza organizmowi witaminę B1, kwas foliowy oraz witaminę K. Jest bogata w polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Zostało udowodnione, że spożycie fasoli wpływa na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz zmniejszenie masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu



