Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciasta z owocami

Adobe Stock

Na letnie podwieczorki przygotuj słodkie „co nieco”, wykorzystując bogactwo sadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Piernik z gruszką

SKŁADNIKI:
5 gruszek 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu pszczelego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:
1. W rondlu rozpuść margarynę, dodaj miód, by również się rozpuścił. Po przestygnięciu dodaj śmietanę i wymieszaj. 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. 3. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Dodaj margarynę z miodem i śmietaną. Wsyp suche składniki, na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. 4. Ciasto wylej do wcześniej wysmarowanej tłuszczem keksówki. 5. Gruszki umyj, obierz ze skóry i wetknij w ciasto jedna obok drugiej. 6. Piecz w temp. 180oC ok. 1 godz. 7. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4-5 jaj
20 dag masła
1/2 szklanki śmietany
2 opakowania cukru wanilinowego
10 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
masło do wysmarowania blachy

Reklama

WYKONANIE:
1. Dużą płaską blachę wysmaruj tłuszczem.
2. Masło zmiksuj na krem. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku, po łyżce mąki, śmietanę oraz cukier puder i cukier wanilinowy.
3. Gotowe ciasto rozprowadź równomiernie na przygotowanej blasze.
4. Umyte śliwki wydryluj, przekrawając każdą na pół, i ułóż na powierzchni placka skórką do spodu.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 40-50 min.
6. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem i cynamonem.

Placek z gruszkami

SKŁADNIKI:
1 kg gruszek
2 szklanki mąki
15 dag masła
5 żółtek
1-2 łyżki śmietany
10 dag cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag migdałów

WYKONANIE:
1. Z mąki, masła, 1 żółtka, śmietany, cukru pudru i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię aluminiową i na 1 godzinę pozostaw w lodówce.
2. Następnie rozwałkuj ciasto i wyklej nim wysmarowaną masłem tortownicę (spód i boki).
3. Ciasto upiecz na złoty kolor, wstawiając do nagrzanego do temp. 180oC piekarnika.
4. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
5. Ugotuj je, wrzucając do wrzącej wody. Gdy będą miękkie, odcedź i wystudź.
6. Do rondla przesiej 1/2 łyżki mąki, dodaj 1 łyżkę masła i podgrzewając, wymieszaj. Rozprowadź mlekiem, cały czas podgrzewając. Gdy zawrze, odstaw.
7. Dodaj 4 żółtka i zmielone migdały.
8. Rondel wstaw do garnka z wrzącą wodą i ubijaj do zgęstnienia.
9. Upieczony placek napełnij gruszkami i zalej przygotowanym kremem. Schłódź w lodówce.

Rogaliki z jabłkami

SKŁADNIKI:
75 dag jabłek
3 szklanki mąki
20 dag masła
2 dag drożdży
1/2-3/4 szklanki śmietany
3 jajka
2 łyżki cukru kryształu
3 łyżki cukru pudru z wanilią

WYKONANIE:
1. Jajka umyj. Z dwóch oddziel żółtka.
2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i drożdże, dokładnie posiekaj nożem.
3. Następnie zrób z mąki wianuszek, dodaj śmietanę, 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na 1 godz.
4. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cząstki, usuwając gniazda nasienne.
5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wykrawaj krążki o średnicy 7 cm.
6. Na każdy krążek nakładaj po cząstce jabłka. Zlepiaj rogaliki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Powierzchnię rogalików posmaruj białkiem i obsyp lekko cukrem kryształem.
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 15 min (pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę).
9. Upieczone rogaliki posyp cukrem pudrem z wanilią.

Podziel się:

Oceń:

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Zupy na lato

Zupy sezonowe to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych warzyw oraz skarbów lasu.

Więcej ...

„Ciemne Typy” z Polski na kanonizacji Frassatiego i Acutisa

2025-09-08 16:21

Vatican Media

Przyjechaliśmy dla Pier Giorgia. Ciemne Typy z Polski, a więc ci, którzy idą jego śladami – mówi ks. Krzysztof Nowrot, duszpasterz akademicki z Katowic i koordynator polskiego Towarzystwa Ciemnych Typów. Nazwa tej grupy modlitewnej nawiązuje do nieformalnej organizacji założonej przez samego Frassatiego. Wśród pielgrzymów obecnych na kanonizacji św. Piotra Jerzego Frassatiego i św. Karola Acutisa byli młodzi Polacy, którym „Ciemny Typ” z Turynu od lat wskazuje drogę do Boga.

Więcej ...

Łódź: Na początek nowego sezonu artystycznego

2025-09-08 17:51

Piotr Drzewiecki

Pod hasłem „Opera Łódź Opener” odbyła się dwudniowa inauguracja nowego sezonu artystycznego Teatru Wielkiego w Łodzi.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Maryja przemówiła w Gietrzwałdzie

Wiara

Maryja przemówiła w Gietrzwałdzie

Co tak naprawdę wydarzyło się w Gietrzwałdzie?

Wiara

Co tak naprawdę wydarzyło się w Gietrzwałdzie?

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Wiara

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Nie tylko mamy podziwiać św. Rodzinę, ale ją...

Wiara

Nie tylko mamy podziwiać św. Rodzinę, ale ją...

Oświadczenie ws. ks. Dominika Chmielewskiego

Polska

Oświadczenie ws. ks. Dominika Chmielewskiego

Po informacjach medialnych ws. ks. Chmielewskiego...

Wiadomości

Po informacjach medialnych ws. ks. Chmielewskiego...

Carlo Acutis modlił się też po polsku

Kościół

Carlo Acutis modlił się też po polsku

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego....

Kościół

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego....

Włochy: Mieszkańcy Taorminy żądają prawa do snu i nie...

Wiadomości

Włochy: Mieszkańcy Taorminy żądają prawa do snu i nie...