Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Naleśniki w roli głównej

Z ciasta naleśnikowego można wyczarować najróżniejsze dania: tradycyjne naleśniki zawijane z farszem, zapiekane w sosie, ale i krokiety czy ślimaczki. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

SKŁADNIKI :
* 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 1 szklanka piwa lub wody gazowanej

Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj mleko, jajka, sól i olej i wszystko zmiksuj.
2. Na koniec dodaj piwo lub wodę gazowaną, wymieszaj i odstaw ciasto – powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
* 1 średnia papryka
* 1 cebula
* kawałek pora
* 2 ząbki czosnku
* 20 dag startego żółtego sera
* 2 łyżki oleju roślinnego
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, po 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, oregano, tymianku

Reklama

Wykonanie:
1. Piersi oczyść z żyłek i ewentualnych chrząstek i pokrój w kawałki nie większe niż 1-1,5 cm. Obsyp przyprawami i wymieszaj.
2. Mięso wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i przesmażaj ok. 10 min.
3. Kurczaka wyjmij, a sos zostaw na patelni.
4. Warzywa obierz i pokrój w drobną w kostkę, pora pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię z sosem i przesmażaj ok. 10 min.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj kurczaka, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
6. Na każdy placek naleśnikowy nakładaj porcję farszu. Zwijaj na zakładkę, w rulonik lub w kopertę.
7. Przed podaniem naleśniki z kurczakiem możesz zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni z odrobiną masła.

Krokiety ze słodką kapustą

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 1 główka kapusty (ok. 1,5 kg)
* 1 cebula
* masło
* sól, pieprz
* 1 jajko + odrobina mleka
* szklanka bułki tartej do panierowania

Wykonanie:
1. Kapustę obierz z dużych liści zewnętrznych, pokrój na ósemki, przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj ok. łyżki soli i gotuj do miękkości (ok. 1 godz.).
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle.
3. Kapustę odcedź, wystudź, a następnie zmiel w maszynce do mięsa na bardzo dużych oczkach.
4. Tak przygotowaną kapustę dodaj do podsmażonej cebuli i duś, często mieszając, ok. 50 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
5. Na naleśniki nakładaj farsz, składaj boki i dół do środka, zwijaj do góry, by utworzyć krokiety.
6. Krokiety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i szczypty soli, następnie obtaczaj w bułce tartej i od razu wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z barszczem czerwonym.

Barszcz czerwony

SKŁADNIKI:
* 1,5 l wywaru mięsnego
* 2 buraki czerwone
* 1 winne jabłko
* 3 suszone grzyby
* przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka soli
* kilka łyżek koncentratu buraczanego do smaku

Wykonanie:
1. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w talarki buraki, jabłko ze skórką pokrojone w ósemki oraz przyprawy.
2. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wówczas odcedź barszcz i dopraw do smaku koncentratem buraczanym.

Zapiekane z farszem pieczarkowym

Reklama

SKŁADNIKI:
* 12 naleśników
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól pieprz
* 1 łyżka masła
* 20 dag startego żółtego sera

Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój kostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj pieczarki i duś, aż odparuje cały sok z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na środek naleśników nakładaj farsz i składaj je w kopertę.
4. Brytfankę wysmaruj olejem, ułóż koperty naleśnikowe, obsyp tartym serem i zapiekaj w pierniku ok. 20 min w temp. 170oC, tak aby naleśniki się rozgrzały, a ser rozpuścił.

Ślimaczki

SKŁADNIKI:
* 6 naleśników
* kilka plasterków żółtego sera
* kilka plasterków szynki
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Na każdym naleśniku ułóż 2 plastry żółtego sera, na to plastry szynki.
2. Naleśniki zwiń w rulony i pokrój na skośne, ok. 1,5-centymetrowe kawałki.
3. Obtaczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej i obsmażaj na rumiano na oleju.

Podziel się:

Oceń:

2025-05-20 11:15

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Mikołaja

Znaczek ze św. Mikołajem z Miry

Ks. Marcin Miczkuła

Znaczek ze św. Mikołajem z Miry

Nowenna przed wspomnieniem św. Mikołaja do odmawiania między 27 listopada a 5 grudnia (lub w dowolnym terminie).

Więcej ...

„To była nasza droga wiary” – świadectwo “Pielgrzymów nadziei”

2025-12-03 17:10
Krystyna Brudak i Władysława Świętek

ks. Łukasz Romańczuk

Krystyna Brudak i Władysława Świętek

Rok jubileuszowy we wrocławskiej archidiecezji stał się okazją do pogłębienia wiary i duchowej mobilizacji. Wyznaczone zostały tzw. “szlaki nadziei”. Na ten szlak wyruszyły Władysława Świętek, Krystyna Brudak pochodzące z parafii Opatrzności Bożej we Wrocławiu - Nowym Dworze oraz Jolanta Mażol z kościoła Najświętszego Imienia Pana Jezusa we Wrocławiu. Odwiedziły one wszystkie miejsca na tych szlakach.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Kalendarz Adwentowy: Uczta, która ociera łzy

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Uczta, która ociera łzy

Leon XIV ujawnił, dokąd pragnie pojechać w następną...

Leon XIV

Leon XIV ujawnił, dokąd pragnie pojechać w następną...

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Wiara

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Komunikat Diecezji Drohiczyńskiej

Niedziela Podlaska

Komunikat Diecezji Drohiczyńskiej

Co prokuratura chce zarzucić dziełom o. Rydzyka?

Kościół

Co prokuratura chce zarzucić dziełom o. Rydzyka? "Nie...

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Nowenna do św. Mikołaja

Wiara

Nowenna do św. Mikołaja

Kalendarz Adwentowy: Radość Mesjasza w sercach małych

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Radość Mesjasza w sercach małych

Kalendarz Adwentowy: Wiara pod osłoną Chwały

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wiara pod osłoną Chwały