Udowadniają to pasjonaci carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. To zachwycające hobby do Polski dotarło na początku XXI wieku, jego korzenie jednak sięgają starożytności i rejonów Dalekiego Wschodu. Przy pomocy specjalnego tajskiego nożyka można stworzyć dekorację jednego dania, a nawet ozdobić cały stół. Co ważne – dekoracje te nadają się do zjedzenia, nie marnujemy więc produktów.
Ze zdobieniem potraw związane jest też garnirowanie. Czym się ono różni od carvingu? Choć oba te pojęcia odnoszą się do dekorowania potraw, garnirowanie jest prostsze, gdyż ogranicza się do przyozdobienia posiłku niewielką dodatkową porcją żywności, artystycznie ułożoną bądź pociętą. Carving natomiast kryje w sobie konkretne techniki, jest dużo bardziej pracochłonny, a powstałe ozdoby mistrzowsko naśladują naturę (kształty kwiatów, liści, zwierząt itp.). Lekkość, delikatność, elegancja – to cechy charakterystyczne dla tej sztuki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu