Reklama

Z zakonnej kuchni

Babki, mazurki i inne pyszności

Na świątecznym stole królują baby drożdżowe i inne łakocie. Warto je zrobić samemu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Babka wielkanocna

SKŁADNIKI (porcja na dwie duże formy z kominem):
3 szklanki mąki pszennej
10 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
8 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego
otarta skórka z połowy cytryny
3/4 szklanki stopionego masła
szczypta soli
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynków
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 torebka cukru wanilinowego
1/2 szklanki wody
aromat cytrynowy

Reklama

Wykonanie:
1. Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
3. Sparzone i osączone rodzynki oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową wymieszaj z łyżką mąki.
4. Mąkę przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, sól, skórkę otartą ze sparzonej cytryny i wyrabiaj ciasto, dodając tyle ciepłego mleka, aby było pulchne i miękkie.
5. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, wlewaj stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz.
6. Dodaj bakalie, wymieszaj je z ciastem i wyrabiaj jeszcze chwilę, następnie odstaw do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrób, nałóż do wysmarowanych tłuszczem foremek z kominem do 1/2 wysokości i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
8. Gdy ciasto wypełni foremki do 3/4 wysokości, wstaw je do średnio gorącego piekarnika (170oC) i piecz ok. 30 min. Gdyby rumieniło się zbyt szybko, przykryj wierzch pergaminem; gdyby po 15 minutach było białe, podnieś temperaturę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy babki są upieczone.
9. Wszystkie składniki lukru połącz i ucieraj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
10. Upieczone babki wyjmij z form i cienko polukruj pędzelkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mazurek tradycyjny

SKŁADNIKI:
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
5 żółtek
mały słoik powideł śliwkowych
Dodatkowo:
białko
polewa czekoladowa
bakalie do przyozdobienia

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i cukier, wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto (gdyby składniki nie chciały się połączyć, możesz dodać łyżkę gęstej śmietany).
2. Z ciasta odkrój 1/3. Resztę podziel na dwie części, rozwałkuj na grubość 1 cm.
3. Brytfankę (25 × 30 cm) wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ułóż pierwszy placek – ponakłuwaj widelcem.
4. Rozsmaruj na nim powidła i przykryj drugim plackiem.
5. Z odkrojonego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół brzegów. Wyciśnij na nim ozdobne wzory, posmaruj białkiem.
6. Wstaw do gorącego piekarnika (180-200°C) i piecz ok. 30 min, aż ciasto się zrumieni.
7. Po wystudzeniu na środku ciasta rozsmaruj polewę czekoladową i przyozdób bakaliami w dowolny sposób.

Sernik gotowany z malinami

SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru
1 kg twarogu mielonego z wiaderka
20 dag masła
3 jajka
2 budynie
125 ml mleka
20 dag podłużnych biszkoptów
20 dag herbatników
30 dag malin świeżych lub mrożonych
2 galaretki malinowe

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż masło, dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła.
2. Dodaj twaróg oraz jajka, cały czas mieszając. Podgrzewaj, aż masa serowa będzie gorąca (nie może się zagotować).
3. Budyń rozmieszaj w mleku i wlej do gorącej masy serowej. Pozostaw na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
4. Blaszkę o wymiarach 26 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ściśle obok siebie ułóż biszkopty.
5. Na biszkopty wylej gorącą masę serową, wyrównaj. Na masie ułóż herbatniki. Ciasto odstaw do przestudzenia.
6. Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, wymieszaj i zostaw do przestudzenia.
7. Do przestudzonej, ale płynnej galaretki dodaj maliny i wymieszaj. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na ciasto.
8. Sernik włóż do lodówki na całą noc, by się schłodził.

Kruchy torcik z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
kilka brzoskwiń z syropu
3 białka
1/3 szklanki cukru kryształu
garść płatków migdałowych
1 łyżka tartej bułki
żółtko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj tłuszcz, posiekaj dokładnie nożem, dodaj żółtka i cukier, zarób ciasto nożem, a następnie szybko zagnieć i wstaw na 30 min do lodówki.
2. Odłóż 1/3 schłodzonego ciasta, a pozostałą część rozwałkuj na grubość 3/4 cm i wyłóż nim suchą tortownicę (średnica 26 cm).
3. Z pozostawionego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół brzegów. Na wałeczku wyciśnij wzory szczypczykami lub widelcem, posmaruj rozmąconym żółtkiem i podpiecz w gorącym piekarniku (220oC) ok. 10 min.
4. Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, rozsmaruj na nim dżem, ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie.
5. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wyłóż na owoce.
6. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe, gotowymi posyp pianę.
7. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika (180-200oC) i zapiekaj, aż piana się zrumieni.

Podziel się:

Oceń:

2025-04-08 15:22

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Watykan: pierwsze plany nowego papieża

2025-05-08 21:40

PAP/Art Service

Nowy papież Leon XIV odprawi w piątek o godz. 11 Mszę św. w Kaplicy Sykstyńskiej - zapowiedziano w Watykanie. W poniedziałek 12 maja papież spotka się z wysłannikami mediów w Auli Pawła VI.

Więcej ...

Kim jest nowy PAPIEŻ?

2025-05-08 18:43
Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV

Kardynałowie zebrani w Kaplicy Sykstyńskiej wybrali nowego papieża.

Więcej ...

Korepetycje z cierpienia…

2025-05-10 09:00

Adobe Stock

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Pierwsza decyzja Leona XIV dotycząca współpracowników

Kościół

Pierwsza decyzja Leona XIV dotycząca współpracowników

Papież Leon XIV: niech Kościół będzie arką zbawienia,...

Kościół

Papież Leon XIV: niech Kościół będzie arką zbawienia,...

Watykan: pierwsze plany nowego papieża

Leon XIV

Watykan: pierwsze plany nowego papieża

Kiedy odbędzie się Msza inaugurująca pontyfikat Leona...

Kościół

Kiedy odbędzie się Msza inaugurująca pontyfikat Leona...

Kim jest nowy PAPIEŻ?

Leon XIV

Kim jest nowy PAPIEŻ?

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Kościół

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

Wiadomości

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

PILNE! Habemus papam! MAMY PAPIEŻA!

Kościół

PILNE! Habemus papam! MAMY PAPIEŻA!