Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na świąteczny obiad

Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, gospodynie z pewnością już się zastanawiają, co podać na rodzinny obiad. Kawałek dobrze upieczonego mięsa na pewno będzie smakował naszym domownikom i gościom.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wytworna pieczeń

SKŁADNIKI :
* 20 dag żółtego sera
* 1 średnia cukinia
* pęczek koperku
* 20 dag orzechów pistacjowych
* 30 dag mielonego mięsa drobiowego
* 2 kg cielęciny
* olej
* 1 łyżka przyprawy do cielęciny
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Ser i umytą, osuszoną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek i orzechy posiekaj. Składniki farszu wymieszaj z mielonym mięsem drobiowym i dopraw.
2. Mięso cielęce rozkrój na dwa płaty, każdy natrzyj solą, pieprzem i posmaruj olejem.
3. Na jednym płacie mięsa ułóż farsz, przykryj drugim płatem, boki zepnij wykałaczkami.
4. Całość obsmaż krótko na gorącym oleju i przełóż do foliowego rękawa.
5. Piecz 40 min w temp. 160oC, później jeszcze pół godziny w temp. 180oC, często polewając wytworzonym sosem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczeń rzymska z jajkiem

SKŁADNIKI :
* 40 dag wołowiny
* 40 dag wieprzowy
* 1 cebula
* 2 zwykłe bułki
* 3 surowe jajka
* 3 jajka ugotowane na twardo
* 2 ząbki czosnku
* 5 dag bułki tartej
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól, pieprz, vegeta

Reklama

Wykonanie:
1. Bułki namocz w wodzie. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na maśle.
2. Mięso zmiel, przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
3. Podłużną formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
4. Włóż połowę mięsa. Ułóż na nim ugotowane jaja i przykryj drugą częścią mięsa.
5. Piecz ok. 50 min w temp. 180oC.
6. Podawaj na gorąco z sosem chrzanowym (przepis – obok) lub na zimno z chrzanem.

Karkówka z ziołami i chrzanem

SKŁADNIKI :
* 60 dag karkówki bez kości
* sól, pieprz
* 1/2 łyżki musztardy stołowej
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka kminku
* 10 dag chrzanu
* 1/2 cytryny
* 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
1. Na wierzchu mięsa natnij kratkę. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem. Wierzch posmaruj musztardą, posyp majerankiem i kminkiem, natrzyj czosnkiem.
2. Korzeń chrzanu obierz. Do miski wyciśnij sok z cytryny i bezpośrednio do niej zetrzyj chrzan na grubych oczkach tarki. Wymieszaj i rozłóż na mięsie.
3. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC i piecz 2 godz. Po godzinie mięso przykryj folią lub pokrywą.
4. Po upieczeniu pokrój na plastry i podawaj z sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy

SKŁADNIKI :
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki masła klarowanego
* 1 łyżka mąki pszennej
* 3/4 szklanki wody
* 2-3 łyżki tartego chrzanu
* po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
* 100 ml śmietanki kremówki 30%

Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło klarowane. Dołóż mąkę i mieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.
2. Po chwili wlej na patelnię lekko ciepłą wodę – cały czas mieszaj zawartość patelni. Dodaj chrzan. Dopraw do smaku. Zagotuj.
3. Po wyłączeniu palnika dodaj śmietankę. Wymieszaj sos i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej chrzanu lub przypraw.

Schab w cieście

SKŁADNIKI:
* 1,2 kg schabu wieprzowego
* sól, czosnek, majeranek
* tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)

Ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 25 dag masła
* 2 jajka
* 2 żółtka
* sól, pieprz
* 200 ml śmietany
* roztrzepane jajko do posmarowania

Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane masło, jajka, żółtka, sól i pieprz. Wyrób ciasto, dodając śmietanę.
2. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
3. Mięso natrzyj solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Obsmaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor. Ostudź.
4. Ciasto rozwałkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku mięso, owiń szczelnie ciastem i posmaruj na wierzchu pozostałym jajkiem.
5. Schab w cieście przełóż na posmarowaną masłem blaszkę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 35 min w temp. 220oC.

Podziel się:

Oceń:

2025-04-01 17:21

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Przetwory z owoców czarnego bzu i jarzębiny

Adobe.Stock.pl

Owoce czarnego bzu i jarzębiny zwiększają odporność organizmu, dlatego warto je zbierać i stosować.

Więcej ...

Coraz więcej pielgrzymów na szlaku św. Jakuba

2025-07-11 17:10
Camino de Santiago bije rekordy. Coraz więcej pielgrzymów

Vatican Media

Camino de Santiago bije rekordy. Coraz więcej pielgrzymów

Liczba pielgrzymów wędrujących do Santiago de Compostela rośnie z roku na rok. Według biura pielgrzyma Oficina de Acogida al Peregrino, w 2025 roku trasę może ukończyć aż 570 tysięcy osób — to o 14 procent więcej niż w rekordowym 2024 roku - podaje Catholic Herald.

Więcej ...

Kardynał Bechara Raï: państwa muszą zmienić perspektywę

2025-07-11 16:01
Kardynał Bechara Raï

KAI

Kardynał Bechara Raï

- Model libański obejmuje wartości chrześcijańskie i muzułmańskie, dlatego możliwe jest pokojowe współżycie. Chcemy, by tak pozostało i aby wszyscy Libańczycy, chrześcijanie i muzułmanie, pozostali w kraju. To samo dotyczy Syrii i Iraku. Chcemy, aby chrześcijanie i muzułmanie pozostali, bo wspólne życie prowadzi do umiarkowanego islamu. Jeśli wszyscy wyjadą - kto będzie rządził Syrią, Irakiem, Egiptem? Tego nikt nie wie - mówi Kardynał Bechara.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

W Kościele nikt nie jest sam

Wiara

W Kościele nikt nie jest sam

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny...

Wiadomości

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny...

Z medalikiem św. Benedykta w życie

Święci i błogosławieni

Z medalikiem św. Benedykta w życie

Święty, który uprawiał Europę

Święci i błogosławieni

Święty, który uprawiał Europę

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Watykan: zmiany w nuncjaturach, w tym w Warszawie

Kościół

Watykan: zmiany w nuncjaturach, w tym w Warszawie

Dziewczynka, która przebaczyła swemu zabójcy

Święci i błogosławieni

Dziewczynka, która przebaczyła swemu zabójcy

Zmarł bp Władysław Bobowski

Kościół

Zmarł bp Władysław Bobowski

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką