Sos: 10 dag jogurtu
sok z cytryny
łyżeczka świeżego tartego chrzanu
pełna łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie: Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Liście sałaty porwać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i startym chrzanem. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać gotowym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
W Poznaniu na 11 listopada wypiekane są specjalne „Marcinowe” słodkie rogale, wypełnione masą z białego maku. Na najstarszej ulicy miasta – św. Marcin – odbywa się uroczysta parada, której przewodzi rycerz na siwym koniu. W ostatnich latach tradycja wypiekania rogali staje się popularna także w innych regionach Polski.
Papież: myślałem, że przejdę na emeryturę, ale zdałem się na Boga
2025-12-02 17:49
Vatican News
Vatican Media
W samolocie, w drodze powrotnej z Libanu do Rzymu Leon XIV spotkał się z dziennikarzami i mówił o roli Stolicy Apostolskiej, która pracuje „za kulisami” nad negocjacjami pokojowymi, aby strony odłożyły broń. W odniesieniu do Ukrainy podkreślił zaangażowanie Europy oraz znaczenie możliwej roli Włoch. Odpowiedział, na pytanie o to, jak zareagował na wybór podczas konklawe oraz o swoją duchowość: oddać życie Bogu i pozwolić, by to On był „szefem”.