Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to jeden z najzdrowszych pokarmów. W smaku słodsze od popularnych ziemniaków, przede wszystkim różnią się składnikami odżywczymi. Zawierają m.in. bardzo dużo witaminy A. Często są też stosowane w dietach odchudzających.
Składniki: • 4 bataty
• oliwa z oliwek
• 2 awokado
• 1-2 limonki
• 50 g sera feta
• pestki granata
• sól, czarny pieprz
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Bataty umyj, przekrój na połowę, pokrop oliwą z oliwek, posyp solą i czarnym pieprzem. Zawiń w folię i piecz w piekarniku przez 40 min (do miękkości).
Upieczone wyjmij z folii. Z wierzchu posmaruj rozdrobnionym awokado wymieszanym z sokiem z limonki. Pokrusz ser feta i posyp pestkami granata. Podawaj na gorąco.
Warszawa. Świadek wolności - ks. prał. Piotr Śliwka odznaczony przez Prezydenta RP
2025-07-11 12:24
ks. Mirosław Benedyk
Archiwum prywatne
Ks. prał. Piotr Śliwka po odebraniu Krzyża Oficerskiego Orderu Odrodzenia Polski z rąk ministra Andrzeja Dery w Belwederze.
Niektóre życiorysy są jak drogowskazy – ciche, ale wyraźne, wskazujące kierunek, w którym warto iść. Wśród takich postaci jest ks. prałat Piotr Śliwka – kapłan, który nie tylko głosił Ewangelię, ale w czasach próby żył nią odważnie i konkretnie. Jego długoletnia, ofiarna służba Kościołowi i Ojczyźnie została właśnie doceniona jednym z najwyższych odznaczeń państwowych.
Camino de Santiago bije rekordy. Coraz więcej pielgrzymów
Liczba pielgrzymów wędrujących do Santiago de Compostela rośnie z roku na rok. Według biura pielgrzyma Oficina de Acogida al Peregrino, w 2025 roku trasę może ukończyć aż 570 tysięcy osób — to o 14 procent więcej niż w rekordowym 2024 roku - podaje Catholic Herald.