Reklama

Z zakonnej kuchni

Tort biały

Niedziela Ogólnopolska 19/2019, str. 58

Graziako

Maj to tradycyjnie czas Pierwszych Komunii św. Na stole podczas przyjęcia pierwszokomunijnego nie może zabraknąć tortu. Wiele mam wykonuje go własnoręcznie. Proponujemy przepis p. Moniki Szymonik.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Biszkopt:
• 6 jajek (białka osobno)
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Krem:
• 500 g serka mascarpone
• 1 szklanka cukru pudru
• 600 ml śmietany 30%

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dodatkowo:
• puszka brzoskwiń
• 50 g wiórków kokosowych
• płatki migdałowe

Wykonanie:

Biszkopt: Mąki przesiać i zmieszać razem z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli. Mieszając drewnianą łyżką, dodawać cukier, następnie żółtka, a na koniec, delikatnie – mąki z proszkiem; mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 35 min.

Krem: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Drewnianą łyżką dodawać serek, delikatnie mieszając. Krem podzielić na części.

Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.

Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Na każdym krążku rozsmarować część kremu i rozłożyć część brzoskwiń. Na wierzchu – tylko krem. Boki tortu posmarować kremem i obsypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ozdobić płatkami migdałowymi.

Podziel się:

Oceń:

2019-05-08 08:12

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Sos tatarski

Niedziela Ogólnopolska 38/2018, str. 58

Graziako/Niedziela

Domowy sos tatarski na bazie sosu majonezowego z drobno posiekanymi pikantnymi grzybkami i ogórkami podkreśli smak każdego dania. Jest świetny do wędlin, pasztetów, jajek, ryb i kanapek.

Więcej ...

Co w praktyce oznaczają dla mnie słowa: „JEZU, UFAM TOBIE!”?

Grażyna Kołek

Rozważania do Ewangelii Mt 11, 2-11

Więcej ...

Portugalia/ Otwarto największą żywą szopkę w Europie

2025-12-15 07:14

Presepio Vivo de Priscos/FB

W niedzielę w Priscos, na przedmieściach Bragi, w północno-zachodniej Portugalii, zainaugurowano największą żywą bożonarodzeniową szopkę Europy. Znajduje się ona na powierzchni ponad 30 tys. metrów kw. prezentując ponad 90 scen biblijnych.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Radość, która wybija się ponad fiolet. Co powinniśmy...

Kościół

Radość, która wybija się ponad fiolet. Co powinniśmy...

Kalendarz Adwentowy: Gwiazda, która odsłania serce

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Gwiazda, która odsłania serce

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Kalendarz Adwentowy: Ogień Eliasza, światło Jana

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Ogień Eliasza, światło Jana

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos,...

Wiara

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos,...

Oświadczenie rzecznika diecezji pelplińskiej w związku z...

Kościół

Oświadczenie rzecznika diecezji pelplińskiej w związku z...

Zmarł śp. o. Eustachy Rakoczy - jasnogórski kapelan...

Kościół

Zmarł śp. o. Eustachy Rakoczy - jasnogórski kapelan...

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

Kalendarz Adwentowy: Pokój jak rzeka, serce jak dziecko

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Pokój jak rzeka, serce jak dziecko