Sałatka to prosty sposób na połączenie nabiału i warzyw czy owoców z pominięciem pieczywa, co jest szczególnie ważne dla osób będących na diecie. Można taki posiłek przygotować rano i zabrać ze sobą do pracy. Lekki lunch bez konieczności podgrzewania gotowy. Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, a zatytułowanej „ Z kuchni Siostry Arkadii”.
• 1 melon
• 2 jabłka
• kiść winogron
• 20 dag posiekanej czekolady
• 50 dag serka wiejskiego
• ½ szklanki rodzynek
• 3 łyżeczki miodu płynnego
• sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Melon przeciąć na pół, wyjąć pestki, miąższ wydrążyć łyżeczką. Jabłka obrać i wypestkować, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Owoce (melon, jabłka i winogrona) wymieszać z czekoladą. Serek wiejski wymieszać z rodzynkami i połączyć z pozostałymi składnikami. Sałatkę polać miodem.
Magdalena Guziak-Nowak: wszystkie ręce na pokład dla ochrony życia dziecka nienarodzonego
2024-05-04 09:55
ek/KAI
Adobe.Stock
- Jestem przeciw aborcji, ponieważ po pierwsze nie wolno zabijać niewinnych dzieci, a po drugie kobiety zasługują na dobrą, konkretną, realną pomoc w rozwiązaniu ich prawdziwych problemów, z którymi czasami w ciąży muszą się borykać, a nie na taką tanią alternatywę, która do końca życia pozostanie wyrwą w sercu - mówi Magdalena Guziak-Nowak, sekretarz zarządu Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, dyrektor ds. edukacji.