Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
2 kg świeżych truskawek
1 l zsiadłego mleka
100 ml miodu
kilka gałązek świeżej mięty
Wykonanie:
Z truskawek usunąć szypułki, a następnie owoce dokładnie umyć zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Zupa krem marchewkowa z dodatkiem papryki to pyszne rozgrzewające danie. Najlepiej smakuje oczywiście jesienią, gdy są świeże warzywa, ale można ją robić przez cały rok. Polecamy
Papież jedzie na Biennale w Wenecji – Watykan i sztuka współczesna
2024-04-27 11:06
KNA/KAI
PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI
Jutro papież papież Franciszek odwiedzi Wenecję. Okazją jest trwająca tam 60. Międzynarodowa Wystawa Sztuki - Biennale w Wenecji. Ojciec Święty odwiedzi Pawilon Stolicy Apostolskiej, który w tym roku znajduje się w więzieniu dla kobiet, a prezentowana w nim wystawa nosi tytuł - "Moimi oczami". Wizyta papieża potrwa około pięciu godzin obejmując między innymi Mszę św. na Placu św. Marka. Planowana jest również prywatna wizyta w bazylice św. Marka. Jak się podkreśla, papieska wizyta będzie "kamieniem milowym w stosunku Watykanu do sztuki współczesnej".
27 kwietnia w Świebodzinie odbyły się warsztaty dla dekanalnych ojców duchownych, których tematem było, jak rozmawiać, żeby się spotkać relacyjnie i udzielić pasterskiego wsparcia.