Reklama

Z zakonnej kuchni

Babka drożdżowa

(przepis na 1 dużą babkę lub dwie mniejsze)

Składniki:
2 szklanki mąki wrocławskiej
5 dag drożdży
1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
4 żółtka
1 torebki cukru wanilinowego
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
1 szklanki stopionego masła
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynek

Reklama

lukier:
1 szklanki cukru pudru
1 torebki cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wyrabiać ciasto, dodając po trochu ciepłego mleka. Gdy ciasto przestanie lepić się do ręki, wlewać stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Posiekaną skórkę pomarańczową i sparzone rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nałożyć do posmarowanych margaryną foremek z kominem do 1 ich wysokości. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki do 3 wysokości, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170°C) i piec ok. 30 min. Po 15 min sprawdzić, czy ciasto nie rumieni się zbyt szybko. Jeśli tak – przykryć je folią aluminiową.
Gdyby było zbyt jasne – podwyższyć temperaturę.
Składniki na lukier wymieszać i ucierać, aż się rozpuszczą.
Babki po wyjęciu z pieca i przestudzeniu wyjąć z formy i polukrować.

2021-03-23 19:41

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Ciasto z wiśniami

Niedziela Ogólnopolska 33/2017, str. 58

Graziako

Pysznym, choć pracochłonnym ciastem z wiśniami mogą Państwo zachwycić rodzinę i gości

Więcej ...

Reklama w Tygodniku Katolickim „NIEDZIELA”

Karol Porwich/Niedziela

Więcej ...

Bp Wątroba: Msza św. to uczta - trzeba przyjść, podejść do stołu

2021-06-18 12:46
Bp Jan Wątroba

Karol Porwich/Niedziela

Bp Jan Wątroba

- Do zobaczenia na Eucharystii przeżywanej w sposób pełny! Msza św. to uczta. Trzeba przyjść, podejść do stołu, nakarmić się słowem Bożym, nakarmić ciałem Jezusa Chrystusa. Tego nie da się zrobić wirtualnie - mówi bp Jan Wątroba, biskup rzeszowski.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Łódź: Uroczystości pogrzebowe śp. Mamy Arcybiskupa...

Niedziela Łódzka

Łódź: Uroczystości pogrzebowe śp. Mamy Arcybiskupa...

Konin: kolejny akt wandalizmu w kaplicy Najświętszego...

Polska

Konin: kolejny akt wandalizmu w kaplicy Najświętszego...

Przed 175 laty wybrano bł. Piusa IX – rozpoczął się...

Przed 175 laty wybrano bł. Piusa IX – rozpoczął się...

Biskup tarnowski wręczył nominacje neoprezbiterom

Niedziela Małopolska

Biskup tarnowski wręczył nominacje neoprezbiterom

Znamy datę zniesienia dyspensy od uczestnictwa w...

Kościół

Znamy datę zniesienia dyspensy od uczestnictwa w...

Łódź: Zmarła Mama Arcybiskupa Grzegorza Rysia

Niedziela Łódzka

Łódź: Zmarła Mama Arcybiskupa Grzegorza Rysia

Basia – dziewczyna z „rybią łuską”, która zaraża...

Kościół

Basia – dziewczyna z „rybią łuską”, która zaraża...

Mija 100 lat od mało znanego siódmego objawienia w Fatimie

Wiara

Mija 100 lat od mało znanego siódmego objawienia w Fatimie

Archidiecezja Katowicka: zmiany księży w parafiach

Kościół

Archidiecezja Katowicka: zmiany księży w parafiach